K. Lyra TSV – KFC Lille (1e PROV) 1-1

Traditieclub Lyra is een icoon in het Belgische voetbal. Een bezoek aan deze club kon dus niet uitblijven. Spijtig genoeg moet Lyra hun thuiswedstrijden in Berlaar spelen, aangezien hun honderd jaar oude Lyrastadion twee jaar geleden met de grond gelijk gemaakt is. De thuisploeg had na 14 wedstrijden de helft van de punten behaald (21) en stond daarmee 6e. Op verplaatsing pakten ze zelfs meer punten (12) dan thuis (9). Na een mindere eerste periode is Lyra duidelijk beter aan het spelen.

KFC Lille stond op de 1e plaats met een totaal van 30/42. Thuis haalden ze 17/24, op verplaatsing 13/18. Lille was deze wedstrijd al 9 wedstrijden ongeslagen. Het verloor niet meer sinds 24 september, toen Ternesse met 1-2 kwam winnen in Lille.

Een duel tussen de 6e en de 1e kondigt zich aan als een zeer aangename wedstrijd. Hopelijk kunnen de supporters zich verwarmen aan het spel, aangezien het buiten bitter koud is.

De eerste doelman die in actie moet komen is Vinnie Frans voor Lyra. Een zwakke kopbal van Verhoeven wordt eenvoudig gepakt door Frans.

Vervolgens is het zeer lang wachten op goed doelgevaar. Beide ploegen vinden het zeer moeilijk om openingen te vinden in de verdediging. Lille heeft duidelijk het meeste balbezit, maar hun voorzetten worden redelijk makkelijk weggewerkt door de verdediging van Lyra. De thuisploeg probeert er vooral uit te komen na een snelle omschakeling.

Zo ook na 20 minuten. wanneer Kreydt een diepe bal naar Verbert kan sturen. De aanvaller wijkt uit naar rechts en kapt zich vrij. Na een goede één-twee met Nys kan Verbert de bal vrij voorzetten vanop de linkerflank. Centraal voor doel kan Nys, die de één-twee mee opzette, helemaal alleen de bal hard in doel koppen: 1-0 voor Lyra. De eerste doelpoging is meteen raak!

Na een zeer onnauwkeurig vrijschop rond de middellijn van Lille, kan Flebus de bal diepsteken richting Verbert. Verbert krijgt een vrijgeleide richting doel en er is zelfs nog iemand meegelopen in steun. Maar wanneer hij dicht bij het doel van De Winter komt, tikt hij de bal te ver van de voet. Een goede kans wordt zo verkwanseld.

Maar Lille blijft achteraan cadeautjes uitgeven. Ditmaal kan Kreydt alleen op doel afgaan. Nys houdt een verdediger goed van de bal waardoor Kreydt centraal een vrijgeleide krijgt van 40 meter richting doelman De Winter. Maar ook deze grote kans wordt gemist. Kreydt trapt de bal voorlangs en zo blijft het 1-0.

Lille is na het halfuur even gevaarlijk wanneer Gerritsen vanop de rechterflank naar binnensnijdt. Hij kapt zich voorbij de verdediging aan de rand van het strafschopgeboed en besluit te trappen. Zijn schot wordt goed gered door Frans, die zich net op tijd kan strekken om de bal over de dwarsligger te duwen.

Even later trapt Owusu een voorzet richting D’Huyvetter maar zijn kopbal is te zwak in de handen van Frans.

Net voor rust kan Lille vanop links een corner trappen. Na wat geharrewar komt de bal pardoes voor de voeten van Kocak die van dichtbij de gelijkmaker binnnenwerkt: 1-1. Terwijl de corner getrapt werd, ging kapitein Van Den Brande met veel geschreeuw tegen de grond. Scheidsrechter Van Gorp verklaarde na de wedstrijd dat er niets aan de hand was en dat het doelpunt van Lille zeker niet voortvloeide uit een fout op Van Den Brande.

Zo gaan we rusten bij 1-1. De betere kansen zijn voor Lyra, alhoewel Lille de meest aanwezige ploeg was in de eerste helft.

Na een corner voor Lille wordt de bal half weggewerkt. De bal botst voor de voeten van Kocak die in één tijd de bal richting doel trapt. Maar zijn poging gaat over en naast het doel.

Het blijft echter opletten voor de verdediging van Lille. Na slecht terugspelen wordt Kreydt opnieuw de diepte ingestuurd. Hij moet te ver naar rechts uitwijken om goed af te werken.

We krijgen een bijzonder kansenloze tweede helft voorgeschoteld. Veel middenveldspel en beide ploegen proberen wel te combineren, maar ze geraken beide niet aan het andere doel. Of misschien toch enkele sporadische keren.

Nys zet zich centraal knap door voor Lyra. Zijn pass lijkt onderschept te worden,  maar komt met een gelukje tot bij Verbert. Zijn harde pegel wordt goed in corner gewerkt door De Winter. Deze corner komt opnieuw bij Verbert die vrij kan inkoppen, maar van dichtbij gaat de bal over.

Lyra blijft achteruit kruipen en staat altijd met veel achter de bal. Lille krijgt alsmaar meer balbezit en zeggenschap op de helft van de tegenstander. De sterkte van dit Lyra is dat ze zeer snel kunnen uitbreken wanneer de tegenstander even een misstap begaat. Maar ook hun verdediging staat goed, want het lukt Lille niet om open kansen bij elkaar te voetballen.

En zo gaat de wedstrijd verder richting het laatste fluitsignaal. Het was zeker geen slechte wedstrijd, maar veel supporters bleven toch op hun honger zitten door het lage kansenaantal.